Οικολογικά σχολεία

 

Τι είναι όμως τα Οικολογικά Σχολεία;

oikologiko sxoleio - to xamogelo

Τα οικολογικά σχολεία είναι ένα καταξιωμένο διεθνές πρόγραμμα για την περιβαλλοντική εκπαίδευση, το οποίο στοχεύει στην ενημέρωση των μαθητών για θέματα αειφορίας μέσα από την σχολική μελέτη καθώς επίσης και την σχολική και κοινωνική δράση. Οδηγεί τα σχολεία στο ταξίδι τους προς την αειφορία, παρέχοντάς τους ένα πλαίσιο εργασίας που θα τα βοηθήσει να μεταλαμπαδεύσουν τις αρχές της, στη καρδιά της σχολικής ζωής.

Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση, η εκπαίδευση και η αλλαγή στάσης των μαθητών σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον, με συμμετοχικές διαδικασίες στη λήψη αποφάσεων, στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή των δράσεων, ώστε τα σχολεία να γίνουν βιώσιμα δουλεύοντας σε θεωρητικό, παιδαγωγικό και πρακτικό επίπεδο σε βασικές ενότητες όπως: νερό, ενέργεια, απορρίμματα, σχολική αυλή, κ.ά

Το Αειφόρο Σχολείο αποτελεί ένα οραματικό σχολείο που λειτουργεί ως Κοινότητα. Στην καθημερινή σχολική ζωή δίνει ευκαιρίες να ασχοληθούν όλοι (μαθητές, εκπαιδευτικοί, διοίκηση, γονείς, τοπική κοινότητα) με τα κοινά και τη διαχείρισή τους μέσα σε πνεύμα ομαδικό και συνεργασίας.

Ένα αειφόρο σχολείο υπηρετεί τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, προάγει τον πολιτισμό και το περιβάλλον και διαμορφώνει ενεργούς και δημιουργικούς πολίτες.

Ολοκληρώνοντας να αναφέρουμε πως για τις παραπάνω δράσεις «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ» είναι ο πρώτος βρεφονηπιακός σταθμός στην Ελλάδα που αξιολογήθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης – Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και ονομάζεται πλέον «Οικολογικό Σχολείο» επιβραβεύοντάς το με την Πράσινη Σημαία του Δικτύου.

shmaia-oikologiko-sxoleio-toxamogelo
shmaia-oikologiko-sxoleio-toxamogelo
Scroll to top