Μοιάζει σαν να μην είναι ποτέ ικανοποιημένο, ζητάει συνεχώς παραπάνω: να παίξει λίγη ώρα ακόμα,να του διαβάσετε ένα ακόμα βιβλίο,να του αγοράσετε ένα ακόμα παιχνίδι, να κάτσετε πιο πολύ στο σπίτι του φίλου του…Δεν είναι ότι το μικρό σας είναι αχάριστο, αλλά ότι περισσότερο τεστάρει τα όρια. Ακολουθήστε 4 βήματα, που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε με ψυχραιμία τις απαιτήσεις και τα παρακάλια του.
Το μικρό σας ενδέχεται να ξεπερνάει τα όρια, όταν περνάει καλά ή όταν θέλει να αποφύγει κάτι που δεν του αρέσει.
Όταν ζητάει κάτι επίμονα, δοκιμάστε να κάνετε μια συμφωνία.Για παράδειγμα, αν ζητάει να του διαβάσετε περισσότερες σελίδες από το αγαπημένο του παραμύθι την ώρα που πρέπει να φάει, συμφωνήστε πόσες σελίδες θα είναι αυτές.Όταν πραγματοποιήσετε την επιθυμία του και επιμένει να συνεχίσετε, υπενθυμίστε του τη συμφωνία που έχετε κάνει. Πείτε του, λόγου χάρη, ότι γνωρίζετε πόσο πολύ του αρέσουν οι ιστορίες, αλλά θα συνεχίσετε το διάβασμα την επόμενη ημέρα.
Μην ξεχνάτε ότι και τα μεγαλύτερα παιδιά, όπως ακριβώς τα νήπια, χρειάζονται να ενημερώνονται πριν από μια αναχώρηση ή πριν από την ολοκλήρωση μιας διαδικασίας.
Δεν χρειάζεται φυσικά να το επαναλαμβάνετε συνέχεια, όπως σε ένα νήπιο, αλλά καλό θα ήταν να ενημερώσετε δύο φορές το παιδί σας ότι μια συγκεκριμένη ώρα πρέπει να φύγετε, ώστε να είναι προετοιμασμένο.
Ακόμα και εάν έχετε κάνει μια συμφωνία ή έχετε υπενθυμίσει ότι πρέπει να τελειώσετε κάτι ή να φύγετε μια συγκεκριμένη ώρα καιτο μικρός σας επιμένει ή ζητάει παραπάνω να μείνει ή να παίξει, τότε είναι πιο πιθανό να συνεργαστεί αν δείξετε ότι συμπάσχετε.
Πριν αρνηθείτε, πείτε του ότι καταλαβαίνετε πώς νιώθει και στη συνέχεια υπενθυμίστε του τον κανόνα ή τα όρια που έχετε θέσει από πριν.
Αν παρόλα αυτά επιμένει, ακούστε τι έχει να σας πει και σε περίπτωση που συνειδητοποιήσετε ότι απλά γκρινιάζει για να γρινιάξει,γίνετε πιο αυστηροί.
Πείτε για παράδειγμα, ότι δεν πρόκειται να το συζητήσετε άλλο και ότι αυτη η απόφαση είναι τελική καιπρέπει να συμμορφωθεί. Επίσης, πολύ αποτελεσματικό για να σταματήσει τα παρακάλια, είναι να χρησιμοποιείτε μια φράση-κονσέρβα, όπως “αυτό δεν είναι προς διαπραγμάτευση”ή “τέλος συζήτησης¨”.Μην δείξετε ότι είστε νευριασμένοι, καθώς έτσι θα εστιάσει στη δική σας συμπεριφορά και όχι στη δική του.